Spring naar content

Subsidies en leningen

Wil jij minder energie verbruiken in jouw woning, stichting of bedrijf en heb je interesse in het isoleren van jouw woning, het plaatsen van zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp? Er is een aantal subsidies en leningen beschikbaar, die je kunnen helpen om dit te betalen. Hieronder vind je meer informatie.

Welke subsidiemogelijkheden en leningsmogelijkheden zijn er?

Op de website van de Rijksoverheid https://www.verbeterjehuis.nl/ lees je informatie over je huis verduurzamen en kun je kijken of er een subsidie of lening beschikbaar is voor het verbeteren van jouw huis. Let wel goed op bij wie je de subsidie of lening moet aanvragen, dit kan de landelijke Overheid zijn, de Provincie of gemeente Rheden.

LET WEL OP: Geld lenen kost geld!

Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet:

Mogelijkheid

Wat

Voor wie

Subsidieregeling isolatie woningen
Wil je jouw huis in Rheden isoleren en ben je eigenaar-bewoner? Dan hebben is er goed nieuws! Met de subsidie wil gemeente Rheden eigenaar-bewoners met een slecht geïsoleerd huis helpen om hun woning te isoleren.
Voor wie is de subsidie?
Je kunt de subsidie aanvragen als:
Je jouw huis binnen de gemeente Rheden hebt. Jouw huis niet goed geïsoleerd is (energielabel D, E, F of G of een met die labelklassen vergelijkbare energetische staat). De waarde van jouw huis onder de € 347.000,- ligt.
Welke isolatiemaatregelen worden gesubsidieerd?
Gemeente Rheden geeft subsidie voor verschillende isolatiemaatregelen, zoals:

  • Vloer- of bodemisolatie (max. €2000,-)
  • Duurzame ventilatiebox met CO2-sturing (max. €2000,-)
  • Borstweringspanelen (max. €2000,-)
  • Dakisolatie aan de binnenzijde (max. €2000,-)
  • Glas en kozijnpanelen (max. €3000,-)
  • Isolerende deuren (max. €2000,-)
  • Natuurvriendelijke spouwmuurisolatie vanaf 1 juli 2024 (max. €2000,-). Dit is wel onderhevig aan de op dat moment van kracht zijnde afspraken en wettelijke bepalingen.

Subsidie

Woningeigenaar

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor woningeigenaren
Je kunt deze subsidie aanvragen voor woningisolatie, duurzame energie opwek, elektrisch koken en voor aansluiting op het warmtenet. Bekijk hier de voorwaarden voor deze subsidie: www.RVO.nl.

Subsidie

Woningeigenaar

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Zakelijke gebruikers (bedrijven, woningcorporaties, verenigingen, VvE’s, overheden en particuliere verhuurders) kunnen deze subsidie aanvragen voor een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler. Bekijk hier de voorwaarden voor deze subsidie: www.RVO.nl.

Subsidie

Bedrijven, Verenigingen, VvE’s, Woningcorporaties

Subsidie Klimaatadaptatie van Waterschap Vallei en Veluwe geeft is voor inwoners die werken aan het klimaatbestendig maken van de omgeving. Denk daarbij aan het afkoppelen van de regenpijp of het vervangen van tegels door gras en planten. Bekijk op de website van Waterschap Valei en Veluwe de voorwaarden voor deze subsidie: Subsidiemogelijkheden – Vallei en Veluwe (vallei-veluwe.nl).

Subsidie

Iedereen

Duurzaamheidsadvies voor monumenten Het Restauratiefonds geeft een subsidie hiervoor. In samenwerking met meerdere DuMo-adviseurs biedt het Restauratiefonds extra ondersteuning bij het kwalitatief verduurzamen van jouw monument. Dit doen zij door een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies te vergoeden. Met deze samenwerking wil het Restauratiefonds een bijdrage leveren aan de ambities uit het Klimaatakkoord om ook monumenten te verduurzamen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het type monument en het type advies. Ga naar de website van het Restauratiefonds voor de voorwaarden en het aanvragen van deze subsidie: Duurzaamheidsadvies | Restauratiefonds.

Subsidie

Woningeigenaar

Restauratiefonds voor monumenten
Als je een monument gaat restaureren, dan is dat vaak ook het moment om energiebesparende maatregelen in of aan uw monument toe te passen. Verduurzaming draagt bij aan het behoud van uw monument. Voor rijksmonumenten in heel Nederland kun je bij het Restauratiefonds een lening of hypotheek afsluiten. Bekijk hier de voorwaarden voor financieringen bij het Restauratiefonds: Alle financieringen | Restauratiefonds.

Lening

Woningeigenaar

Gezamenlijk verduurzamen woningeigenaren
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft subsidie aan woningeigenaren die gezamenlijk hun woningen willen verduurzamen. Met deze subsidie kan een procesondersteuner ingehuurd worden die een verduurzamingsplan schrijft, zodat het renovatieproject opgeschaald kan worden. Deze subsidie financiert alleen procesondersteuning, niet de renovatiemaatregelen zelf en is nog beschikbaar tot 31 december 2023. Lees op de website van het RVO de voorwaarden voor het aanvragen van deze subsidie: Subsidieregeling procesondersteuning opschaling renovatieprojecten (SPOR) (rvo.nl).

Subsidie

Woningeigenaar

Subsidieregeling REE voor bedrijven
De gemeente Rheden heeft een subsidieregeling voor bedrijven die hun energieverbruik willen verminderen of verduurzamen.
Wil jij als ondernemer aan de slag met energiebesparing, maar weet je niet goed waar te beginnen of hoe dat aan te pakken? Vanaf nu kun je terecht bij de adviseurs van het Regionaal Expertiseteam Energie (REE). De onafhankelijke energie-experts van het REE helpen je te kijken wat er nodig is, om het energieverbruik van je bedrijf of kantoor te verminderen of te verduurzamen.
Klik hier voor meer informatie over de subsidieregeling voor bedrijven (REE).

Subsidie

Bedrijven

Ontzorgingsprogramma van Klimaatklaar Gelderland voor klein maatschappelijk vastgoed.
Bezit je klein maatschappelijk vastgoed en heb je behoefte aan kennis of advies om gebouw(en) te verduurzamen? Maak kosteloos gebruik van Klimaatklaar Gelderland: het ontzorgingsprogramma voor maatschappelijk vastgoed. Klik hier voor meer informatie over het ontzorgingsprogramma.

Kosteloos

Maatschappelijke Organisaties

Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE)
Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen via de SVVE subsidie krijgen voor het verduurzamen van hun gebouw. Je kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen voor isolatie, zonneboilers, warmtepompen en een centrale aansluiting op het warmtenet. Kijk voor de voorwaarden van deze subsidie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) (rvo.nl).

Subsidie

VvE’s

Subsidieregeling ‘Mijn huis, mijn toekomst’ Rheden
Het doel van de subsidieregeling ‘Mijn huis, mijn toekomst’ is het levensloopbestendig en duurzaam maken van woningen in de gemeente Rheden. Je kunt als inwoner van gemeente Rheden een select aantal woningverbeteringen doorvoeren met behulp van een financiële tegemoetkoming van de gemeente. Deze regeling is bedoelt voor inwoners vanaf 55 jaar, woonachtig in de gemeente Rheden en geldig voor zowel een huur- als koopwoning. De gemeente vergoedt tot een maximaal bedrag van € 650,00 voor de woningaanpassing. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze regeling, of wil je gebruik maken van deze regeling? Ga dan naar de website van de Gemeente Rheden.

Subsidie

Huurders, Woningeigenaren

VvE Energiebespaarlening
Wil je als Vereniging van Eigenaren (VvE) aan de slag met de verduurzaming van je appartementencomplex? Met de VvE Energiebespaarlening kun je energiebesparende maatregelen nemen. Wil je de VvE Energiebespaarlening gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen? Dat kan, maar alleen in combinatie met een andere energiebesparende maatregel. Een andere belangrijke voorwaarde is dat VvE uit tenminste 10 wooneenheden bestaat. Bekijk hier de voorwaarden voor deze lening: VvE Energiebespaarlening – Warmtefonds

Lening

VvE’s
(Vereniging voor Eigenaren)

Energiebespaarlening Warmtefonds
De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Bekijk op de website van het Warmtefonds, wat de voorwaarden zijn voor deze lening: Energiebespaarlening voor particulieren – Warmtefonds.

Lening

Woningeigenaren

Energiebespaarlening Warmtefonds, voor mensen met onvoldoende leencapaciteit
Heb je onvoldoende leencapaciteit om een normale Energiebespaarlening of hypotheek af te sluiten? Wellicht is het dan mogelijk om de Energiebespaarlening met combinatielening af te sluiten. Deze lening is speciaal voor mensen die geen andere lening kunnen krijgen. Bekijk op de website van het Warmtefonds de voorwaarden voor deze lening: Energiebespaarlening met een combinatielening – Warmtefonds

Lening

Woningeigenaren

Restauratiefonds voor monumenten
Als je een monument gaat restaureren, dan is dat vaak ook het moment om energiebesparende maatregelen in of aan uw monument toe te passen. Verduurzaming draagt bij aan het behoud van uw monument. Voor rijksmonumenten in heel Nederland kun je bij het Restauratiefonds een lening of hypotheek afsluiten. Bekijk hier de voorwaarden voor financieringen bij het Restauratiefonds: Alle financieringen | Restauratiefonds.

Lening

Woningeigenaar Rijksmonument


Belangrijk: Wij noemen op deze pagina subsidies en leningen en proberen die zo actueel mogelijk te houden. Maar soms verandert er iets; je kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. Kijk altijd voor meer informatie en alle actuele voorwaarden op de website van de aanbieder van deze subsidie of lening.