Spring naar content
Infographic over jouw huis en tuin, groen en koel, met een getekend huis en tuintje en een bewoner die de plantjes water geeft

Tegels eruit, groen erin

1. Minder tegels in tuinen en straten en meer ruimte voor levend groen is belangrijk. Groen zorgt voor een
natuurlijke waterafvoer, beperkt hittestress, zorgt voor biodiversiteit en is een woonplek voor kleine dieren en insecten. En groen is goed voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Wel zo belangrijk in deze tijd.

Vang regenwater op

2. Het opvangen van regenwater is niet alleen beter voor je portemonnee, maar zeker ook voor het milieu. Het is niet alleen goed om het opgevangen water weer terug de bodem in te geleiden, maar je kun het ook zelf hergebruiken. Zo kun je er prima je planten van water geven of je ramen en auto mee wassen.
Hoe ga je aan de slag? Vang je regenwater op in een regenton, koppel je regenpijp af en gebruik het opgevangen regenwater dus voor je planten, ramen of auto. Wil je nog meer doen? Zorg dan voor de verlaging van je grasveld, maak een vijver of ga aan de slag met bovengrondse goten.

Zorg voor biodiversiteit

3. Iets wat steeds belangrijker wordt in de tuinen; biodiversiteit. Maar wat is het precies? En hoe kun je dit toepassen in de tuin of op uw balkon? Kort gezegd is biodiversiteit de rijkdom van de natuur, waaronder alle planten- en diersoorten vallen. Samen houden zij de natuur in evenwicht. Eigenlijk is een biodiverse tuin een tuin waarin veel leeft, zowel planten als dieren en insecten.
Hoe kun jij aan de slag? Plant inheemse planten, plant veel verschillende planten, geef de tuin rust en zorg ook voor wat rommel in de tuin (denk aan oude takken en blaadjes). Het lijkt wat rommelig, maar je krijgt er wat voor terug.

Creëer schaduw voor verkoeling

4. Wist je dat een plek zoeken in de schaduw de beste manier is om af te koelen? In de schaduw ligt de gevoelstemperatuur wel 10 graden lager dan in de zon. Alle reden om een schaduwplek te creëren in de tuin. Dat kan natuurlijk met een groen dak, begroeide pergola, overkapping, parasol of schaduwdoek, maar je kunt ook goed een boom planten. Die draagt namelijk veel meer bij dan alleen maar schaduw.

Help bijen, insecten, vogels en vlinders

5. Ook jouw tuin of balkon is een potentieel insectenparadijs. Dat is niet alleen goed voor de insecten, maar ook voor je tuin zelf. Insecten zorgen voor een vruchtbare bodem, leveren het voedsel aan je vogels en brengen je tuin in evenwicht.
Maar hoe creëer je zo’n paradijs? Laat hout liggen en oude planten staan en maai niet alles weg. Schoffel en hark ook niet teveel. Houd de tuin minder netjes dan je gewend was. Maak rommelhoekjes waar brandnetels mogen groeien; daarop zetten veel vlinders hun eitjes af.