Spring naar content

Doe mee met de Nacht van de Nacht op 28 oktober 2023

Dit jaar is de Nacht van de Nacht op zaterdag 28 oktober aanstaande, het weekend voor de start van de Nationale Klimaatweek. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de verlichting van de Oude Jan in Velp gedoofd.

Doe ook mee en doof, net als de Oude Jan, die nacht uw lichten in en om uw huis. De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Nederlandse natuur- en milieufederaties en vindt al sinds 2005 jaarlijks plaats.

Pieternel Beuzekom (bestuurslid van de Vrienden van de Oude Jan): “Dit is het tweede jaar dat wij de lichten van de Oude Jan doven tijdens de Nacht van de Nacht, omdat wij het belang van duurzaamheid absoluut inzien en hieraan graag ons steentje bijdragen. Wij beheren niet alleen een monument, maar wij zijn ook een maatschappelijk betrokken stichting. Daar maakt de verlichting van de toren onderdeel van uit, zo kunnen we mensen laten genieten van hoe mooi de kerk is. Wij vinden het belangrijk om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Vorig jaar is de gehele binnen- en buitenverlichting helemaal vervangen onder leiding van bestuurslid Bas Mohr, zodat het nu energiezuinig is. Iedere avond vanaf 11 uur ’s avonds dimmen wij de verlichting.”

Tijdens de Nacht van de Nacht doven honderden gemeenten, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Nederland is namelijk één van de meest verlichte landen in Europa. Voor de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid is goede verlichting een noodzaak. Maar veel verlichting is helemaal niet nodig. We kunnen ons afvragen waarom reclamemasten de hele nacht branden en gebouwen de hele nacht verlicht zijn. En kan tuinverlichting ook niet wat minder vaak en minder lang branden?

Dorus Klomberg, wethouder klimaatadaptatie, is blij dat de beheerders van de Oude Jan dit jaar weer meedoen.
“Donkere nachten goed zijn voor mens en dier, om uit te rusten, voor de gezondheid en een sterke weerstand. En voor het milieu, want al dat licht kost veel energie. Zeker in deze tijd is energiebesparing belangrijker dan ooit, want wat we niet verbruiken hoeven we immers ook niet op te wekken. Ik roep al onze inwoners, bedrijven en instellingen daarom op mee te doen met de Nacht van de Nacht.”, aldus wethouder Klomberg

Volg ons op