Spring naar content

Leuke activiteiten voor een duurzame toekomst bij viering 450 jaar Rheden


Bernadette Kievits en José Doppen vragen met rondreizende marktkramen op een speelse manier aandacht voor een duurzame toekomst. Zij benaderden de gemeente met enthousiaste ideeën om op de dorpsfeesten rondom 450 jaar Rheden aandacht te vragen voor een CO2-neutrale toekomst. Samen met een aantal medewerkers van de gemeente Rheden reizen zij met een ‘duurzaam laantje’ langs de dorpen.

Bernadette vertelt hoe zij op dit idee kwamen: ‘We willen zoveel mogelijk mensen in onze mooie gemeente inspireren om ook iets te doen om de CO2 voetafdruk kleiner te maken. De dorpsfeesten van 450 jaar Rheden zagen we als kans om Rheden CO2 Neutraal onder de aandacht te brengen. Hoe gaan de komende 450 jaar eruit zien? Het leek ons leuk om dit te doen met leuke, ludieke activiteiten. Want CO2 verminderen klinkt heel theoretisch, maar je kunt zelf ook veel doen.”

Er is van alles te beleven. José: “Kinderen kunnen op energiefietsen een wedstrijdje doen wie het meeste energie kan opwekken. Er is een demonstratie van de Japanse Boro-techniek om kleding langer te gebruiken. Met deze borduurtechniek kun je kleding met scheuren of vlekken heel mooi repareren of verfraaien. Neem gerust je spijkerbroek mee! Bernadette gaat verder: ”Je kunt je apparaten meebrengen en laten repareren bij het Repair Café, je ecologische voetafdruk meten,  ideeën opdoen voor recepten met restjes en nog veel meer.”

“Met de energiecoaches van het Regionaal Energieloket en de Energiebank kunnen kinderen proefjes doen met isolatiehuisjes. Je kunt een radiatorventilator winnen en advies krijgen over warm wonen in de winter.”

Het duurzame laantje is bedacht door de werkgroep Consuminderen & Bewustwording, die is ontstaan uit het Burgerberaad Rheden CO2-neutraal. José en Bernadette hopen op veel belangstelling van inwoners: “Kom ook gezellig even langs en neem je kinderen mee!”

Hier vindt het duurzame laantje met leuke activiteiten:

10 september op Biljoen in Velp, tijdens de Open Monumentendagen
23 september in Dieren-Zuid, evenement van de wijkvereniging (kleine variant)
7 oktober in Rheden, de afsluiting van de viering van 450 jaar Rheden

Volg ons op