Spring naar content

Gert-Jan van de Pol uit Velp

In een oude woning zoals die van ons, bouwjaar 1910, kun je niet anders dan het verduurzamen stukje bij beetje aan te pakken. Het dak isoleren, dubbel glas aanbrengen waar mogelijk en een verwarmingssysteem opbouwen dat past bij dit huis met al zijn uitdagingen. Zo heb ik in totaal al 1.500 euro op ons gasverbruik weten te besparen en is ons huis op basis van een voorlopige berekening van label G naar B gegaan. De besparing van 1800 m3 gas heeft een reductie van 4,1 ton C02 uitstoot voor alleen mijn verbruik. 1 m3 gas produceert door verbranding 1,8 kg Co2.

In en op onze woning heb ik zelf drie aspecten van duurzaam wonen gerealiseerd. Er liggen 15 zonnepanelen op mijn platte dak, mooi uit het zicht want ons huis staat in een deel van Velp dat onder het beschermd dorpsgezicht valt. Daarnaast heb ik een hybride warmtepomp geïnstalleerd met een warmtebuffervat van 700 liter. Het derde onderdeel van het systeem is een biomassa kachel met een warmtewisselaar die is aangesloten op het warmtebuffervat. Ons gasverbruik is de afgelopen twee jaar van 2300 m3 naar 500 m3 per jaar gedaald.

Ieder huis is anders, zeker de oudere huizen in onze buurt. Goed advies is dan ook maatwerk. In ons huis gebruik ik grote radiatoren en houd ik de temperatuur tussen de 18 en de 20 graden Celsius. Anders kost het opwarmen in de ochtend te veel energie. Het isoleren van de muren is lastig, het isoleren van het dak was makkelijker en levert al veel winst op. In de zomer houden we het huis zo ook heerlijk koel. Er is veel te doen over houtstook installaties en het fijnstof in de lucht. Maar met goed materiaal, katalysatoren die het fijnstof afvangen en goede afspraken in de buurt kunnen we de problemen samen oplossen.

Mijn volgende project is het toevoegen van warmtecollectoren aan het systeem. Het warme water dat zo wordt geproduceerd gebruiken we bijvoorbeeld ook voor de wasmachine. Verduurzaming in gang zetten begint vaak met de mensen die het uitproberen. Als anderen zien dat het dan goed werkt durven ze zelf ook duurzame stappen te zetten. Ik wil in Velp graag mijn kennis en ervaring breder delen. Mensen mogen mij daarvoor mailen of bellen: gjvdp27@kpnmail.nl of (06) 21 74 929.

Ook wil ik mensen graag wijzen op een paar handige websites: groenehoedduurzaam.nl en warmtepomp-weetjes.nl.

Blij met Waka Waka en mijn biostook-installatie”

Gert-Jan van de Pol