Spring naar content

Meer bomen is meer koelte!

Klimaatverandering zorgt ervoor dat het warmer wordt en dat hittegolven vaker voorkomen, langer duren en heter zijn. Dat betekent dat het in onze dorpen, binnen de gemeente Rheden, ook warmer wordt. Planten en bomen kunnen de hoge temperaturen tijdens warme dagen verlagen en zorgen voor schaduw. Meer bomen maakt het voor jou als inwoner aangenamer. Je kunt het voor jezelf nog aangenamer maken door ook meer groen aan te brengen in jouw tuin.

Hittestress

Als de temperatuur langdurig boven de 25C is kan hittestress optreden bij mensen, met name bij kleine kinderen en 80-plussers.
Velp Zuid is een van de meest hittegevoelige buurten in de gemeente Rheden. De woningen staan relatief dicht op elkaar en de openbare ruimte is beperkt. De stenige omgeving houdt de warmte vast en koelt niet meer af.
De eerste aandacht gaat dus uit naar dit gebied. Het subsidieproject ‘Samen hitte aanpakken op de Veluwezoom’ van de provincie Gelderland maakt het mogelijk om daar 65 bomen te planten.

Bomen brengen niet alleen verkoeling en gaan hittestress tegen. Bomen verfraaien de omgeving en we vergroten de natuurwaarde en biodiversiteit. De gemeente Rheden heeft verschillende bomen uitgezocht, met verschillende bloeikleur en bloeitijden, met en zonder vruchten en grotere bomen waar het kan, maar als de ruimte beperkt is kiezen zij voor kleiner blijvende bomen. Het gebied waarvoor de bomen zijn uitgezocht ligt ten zuiden van de spoorlijn en ten westen van de President Kennedylaan in Velp (gld.).

Het plan

Klimaatverandering zorgt ervoor dat het warmer wordt en dat hittegolven vaker voorkomen, langer duren en heter zijn. Dat betekent dat het in onze dorpen, binnen de gemeente Rheden, ook warmer wordt. Klik op de buttons hieronder om het resultaat te bekijken.

Legenda van de nieuw te planten bomen in oud Velp Zuid

Op de bomenlijst kun je zien welke boom zij voordragen en wat de kenmerken en eigenschappen zijn van de boom.

Informatie bijeenkomst

Er is nog ruimte voor meer bomen. De komende wintermaanden gebruikt de gemeente om het plan uit te voeren en zij hoopt voor 1 april 2024 alle 65 bomen te hebben geplant.
Op donderdag 19 oktober tussen 17.00 uur en 19.30 uur kun je met het Burennetwerk en medewerkers van de gemeente Rheden in gesprek hierover, in Buurthuis De Poort, Van Heeckerenstraat 201 in Velp (gld.) en vertel hier jouw voorstel.

Kom je ook langs? De koffie staat klaar.

Weet jij nog een plekje en kun je niet bij de informatie bijeenkomst zijn, laat de gemeente gerust jouw voorstel weten door te e-mailen naar duurzaamwonen@rheden.nl. Reageren kan tot en met 19 oktober 2023.