Spring naar content

In de woning van de wethouder komen energiebeleid en -maatregelen samen

“In je eentje los je de klimaatcrisis niet op. Maar samen kun je wel stappen zetten op weg naar meer duurzaamheid. Denk aan beter isoleren, waardoor je minder hoeft te stoken. Vaker kiezen voor alternatieve energie, zodat we minder gas en andere fossiele brandstoffen gebruiken. Iedereen maakt daarbij zijn eigen overweging: wat past bij mij, bij mijn huis en bij mijn portemonnee?”

Dorus Klomberg is wethouder in Rheden en heeft duurzame energie in zijn portefeuille. Maar hij is ook een inwoner uit Velp die zich afvraagt hoe hij zelf energie kan besparen. Hij woont in een appartement en overweegt betere glasisolatie en – in overleg met de medebewoners – zonnepanelen. “Ik vind dat we echt in actie moeten komen. Als gemeente én als bewoners. Dat is uit overtuiging: we kunnen met elkaar nu nog verdere klimaatverandering voorkomen. En het is toch ook niet meer dan logisch dat je energieverspilling voorkomt? Zeker als je daarmee uiteindelijk ook nog goedkoper uit bent.”

Isolatie is de eerste winst

Mees Hagedoorn is ervaringsdeskundige. Hij zit volop in de verbouwing en verduurzaming van zijn woning in Dieren. “Ik ben begonnen met de isolatie van mijn woning. De vloer, het dak, de spouwmuren. Dat is de eerste winst. Goede isolatie is beter voor je comfort én je energierekening. Daarnaast heb ik tien zonnepanelen laten plaatsen door een lokale installateur en ben ik bezig met een warmtepomp. Ik zie dit ook als een morele plicht. Over 20 of 30 jaar kun je toch niet verantwoorden dat je nu niks hebt gedaan om een dreigende klimaatramp te voorkomen? Daarbij komt dat je de meeste investeringen relatief snel terugverdient.” De Consumentenbond berekende dat de terugverdientijd van bijvoorbeeld zonnepanelen rond de zes à zeven jaar ligt.

In Velp geeft Mees vanuit zijn eigen ervaring en kennis tips en advies aan Dorus over de aanpak in zijn appartement. “Glas kan een groot verschil maken. Bij enkel glas kun je de warmte bijna niet binnen houden. Dan stook je echt voor de buitenlucht. Maar er zit ook nog een groot verschil in ‘ouderwets’ dubbel glas (thermopane), zoals Dorus Klomberg dat hier heeft en moderner HR++-glas of triple glas. Daar zit ook een prijskaartje aan. Voor HR++-glas in het hele appartement ben je een paar duizend euro kwijt. Dat verdien je wel in een jaar of acht terug, want je energierekening wordt een stuk lager.”

‘Zonnepanelen met je buren’

Inmiddels woont Dorus hier drie jaar. “Ik wil wel wat stappen zetten in mijn huis. Het tocht bij de balkondeur en dat levert natuurlijk helemaal verspilling van energie op. Mees Hagedoorn zei net terecht: tocht is killing voor de warmte in huis. Een tijdje geleden zijn de spouwmuren geïsoleerd en dat scheelt al. Nu ben ik ook aan het kijken of zonnepanelen hier haalbaar zijn.” Bij een appartementencomplex deel je het dak met de medebewoners. Hoe regel je dat dan bijvoorbeeld met de kosten en opbrengsten of als een paar bewoners niet willen meedoen? Mees: “Dat is een kwestie van goed overleg. Je kunt twijfelaars voorrekenen wat het oplevert. Het rendement is in ieder geval hoger dan bij een spaarrekening. Kijk daarbij wel goed of het dak wel gunstig ligt ten opzichte van de zon en de panelen dus voldoende rendement kunnen opleveren.” Dorus heeft overigens inmiddels al een oriënterend gesprek gehad met een leverancier.

De morele overtuiging en de financiële voordelen op termijn waren voor Mees aanleiding om zijn huis (bouwjaar 1971) te verduurzamen. Hij snapt wel dat dat niet voor iedereen geldt. “Nog niet iedereen is overtuigd van de noodzaak en lang niet iedereen heeft voldoende geld om te investeren. Van mij zou de overheid nog wel iets meer energie in de voorlichting en ondersteuning kunnen steken.” Zelf helpt Mees buurtgenoten met informatie en advies als bestuurslid van Werkgroep Duurzaam Dieren-West en als vrijwilliger bij de Energiewinkel in Dieren.

‘Het moet wel behapbaar en betaalbaar blijven’

“Vanuit de gemeente werken we toe naar een klimaatbestendige en CO2-neutrale gemeente in 2040”, vertelt Dorus. “Die zijn ambitieuze doelstellingen, maar wel realistische. Toch moet het voor onze bewoners behapbaar en betaalbaar blijven. Ik wil als wethouder zorgen voor een goede balans tussen die ambitie en de uitvoerbaarheid. Daarbij proberen we iedereen mee te krijgen. Niet alleen mensen met een eigen huis. Ook huurders kunnen met een paar simpele ingrepen – tochtstrips, leidingisolatie – energie besparen en zo hun energierekening al gauw met een paar tientjes verlagen. Verder ondersteunen we initiatieven als winstuitjewoning.nl graag – alle huiseigenaren ontvangen een brief om mee te doen aan bijvoorbeeld gezamenlijke inkoopacties. En als inwoner van de gemeente ben ik erg blij met de tips en adviezen van Mees om in mijn eigen appartement aan de slag te gaan. Doelstellingen zijn mooi, maar we moeten het nu vooral met elkaar gaan doen.”