Spring naar content

“Het leek wel een parkeerplaats”

Het verhaal van Mirit, Patrick, Anja en Marc uit Dieren West.

Minder steen, meer groen in je tuin.

Dat helpt voor verkoeling, zorgt ervoor dat regenwater in de bodem zakt, geeft insecten en vogels meer leefruimte. En je tuin fleurt er van op! Helemaal prettig als de gemeente de afvoer van tegels en zand regelt en zwarte grond ervoor terug levert.

In het voorjaar van 2021 is in Dieren-West Operatie Steenbreek gestart. Bewoners die hun tuin willen vergroenen, krijgen hulp van de Werkgroep Duurzaam Dieren-West (WDDW) en de gemeente Rheden. Patrick en Mirit van der Aart verhuisden oktober 2020 van Alphen aan den Rijn naar de Eduard van Beinumlaan, een prachtig huis aan de bosrand, met een tuin die ‘net een parkeerplaats was’.

Mirit: “Bijna de hele voor- en achtertuin was betegeld. Een gedeelte verhard is wel handig, maar liever niet helemaal.” Ze braken de steenzee open en maakten drie plantperken in de achtertuin. Patrick: “Met de tegels die we overhadden, hebben we grote bloembakken langs de borders gemaakt. In totaal is er 4 kub zwarte grond ingegaan. Het ziet er nu veel groener en mooier uit.”

Patrick en Mirit in hun tuin

Van betonnen bak naar groene, koele tuin

Anja Kools pakte het helemaal rigoureus aan. Zij kwam in september 2018 vanuit Amsterdam aan het Catharina van Rennesplein wonen. Haar tuin was vooral tegels met een klein beetje groen.

Anja: “Bijna alles was grinttegel. Ik wilde dat graag vergroenen, maar zag wel op tegen het werk. Toen ik door corona veel thuis aan het werk was, moest het toch maar gaan gebeuren. Normaal brengt zoiets veel gedoe én kosten met zich mee, maar dankzij Steenbreek van WDDW en de gemeente hoefde ik niet zelf voor afvoer van tegels en zand te zorgen en werd de zwarte grond gratis geleverd.”

Anja in haar tuin

Ze begon op 12 mei van dit jaar. In de voortuin werden de tegels vervangen door planten. De achtertuin was ‘een grote betonnen bak’, en is nu nog even een klein formaat crossbaan.
“De gemeente vroeg hoeveel grond ik dacht nodig te hebben. Ik vroeg of ze 33 kub wilden leveren, dat had ik berekend. ‘Laten we maar beginnen met 5 kub’, zei de gemeente. Daar ben ik achteraf wel blij mee, als ik zie hoeveel dat al is.” Komende weken komt de rest van de grond en is Anja druk bezig om van haar voormalige betonnen bak een groene, gevarieerde en koele tuin te maken.

Keuze van de bewoners

De aanstichter van deze groene golf in Dieren-West is Marc van der Burght. Hij coördineerde operatie Steenbreek voor WDDW. “Ik heb de bewoners geïnformeerd en ben bij de geïnteresseerden langsgegaan om te kijken wat ze wilden en wat er mogelijk was. Uiteindelijk zijn twaalf huishoudens aan de slag gegaan. Met het verwijderen van stenen, en met het loskoppelen van de regenpijp. Met dat laatste voorkom je dat het regenwater direct in het riool verdwijnt. Als je het water in je tuin laat lopen of opvangt in een regenton voor later gebruik, is dat goed voor je tuin en voor het grondwater en daarmee ontlast je het riool.”

Zelf heeft Marc ook tegels verwijderd en vervangen door groen bij zijn huis aan de Lassuslaan. Hij deed dit omdat hij de noodzaak voelt om duurzamer met de leefomgeving om te gaan. “Met die grote stenen oppervlaktes in tuinen zakt het regenwater niet meer in de bodem en kan de temperatuur in je tuin enorm oplopen. Met meer groen help je insecten, kikkers en vogels, verbetert het bodemleven, en wordt je tuin gewoon aangenamer, zeker in de zomer.” Marc legde verder met zijn gezin een sedumdak aan op zijn huis en schuur. “Dat helpt goed bij de verkoeling en dankzij de kleine plantjes op je dak wordt de biodiversiteit verder versterkt.”

Een sedumdak helpt goed bij de verkoeling en dankzij de kleine plantjes op je dak wordt de biodiversiteit verder versterkt.”

Marc inspecteert zijn Sedumdak

Daarnaast koppelde hij de regenpijp af van het riool. Het regenwater wordt nu opgevangen in een grote regenton van 320 liter. “Dat gebruik ik op droge dagen om de tuin te besproeien.” Patrick en Mirit vangen ook het regenwater op in twee grote regentonnen. Patrick: “Ik heb een dunne tuinslang aan de regenton gekoppeld, zodat het water langzaam de tuin inloopt. De regenton werkt nu als een soort bovengrondse infiltratietank.” De overkapping krijgt binnenkort een sedumdak, voor verkoeling en “omdat het mooi is”.

Operatie Steenbreek in Dieren-West is een succes. Toch ziet Marc nog overal in zijn wijk stenen tuinen en nieuwe aanvoer van tegels. “Er is dus nog veel te winnen. Maar het is uiteraard een keuze van de bewoners zelf. Tegels zijn makkelijk, maar meer groen levert veel op. Voor het milieu, zeker, maar vooral voor de bewoners zelf. En als de gemeente ook nog bijdraagt in het werk en de kosten, dan is de keuze misschien nog iets makkelijker.”


Meer inspiratie van bewoners!

Joep van Steen en Brenda Zandsteeg halen de afkoppelstenen uit het depot